Drożdżówki lukrowane z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne drożdżówki z rabarbarem polane lukrem .

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto :

    50 dag mąki pszennej + mąka do podsypania ciasta przy wałkowaniu
    5 dag drożdży
    90 ml ciepłego mleka
    6 dag cukru
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli
    3 jajka
    17 dag roztopionego ,przestudzonego masła

    na nadzienie i wierzch:

    17 dag obranego rabarbaru
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    1 i 1/2 szkl. cukru pudru
    ok. 2 łyżki gorącej wody
    ewentualnie troszkę soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki lukrowane z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie rozczynu:
    W ciepłym mleku rozpuścić pokruszone drożdże z 1 łyżką cukru. Dodać 1 kopiatą łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Przykryć rozczyn i pozostawić w ciepłe miejsce na ok. 10 min.
    Przygotowanie ciasta:
    Do pozostałej mąki dodajemy cukry,szczyptę soli,wyrośnięty rozczyn i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy przestudzone masło,mieszamy.
    Stopniowo mieszamy z 3 jajkami i wyrabiamy ok.10 min. drewnianą łyżką. Przykrywamy ciasto i odstawiamy na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce.
    Przygotowanie nadzienia :
    Obrany rabarbar kroimy w 1,5 cm kostkę. Mieszamy z cukrem.
    Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na podsypaną mąką stolnicę. Lekko wyrabiamy. Następnie wałkujemy na prostokąt o wymiarach 27x30 cm. i grubość ok. 1 i 1/2 cm.
    Na rozwałkowane ciasto nakładamy rabarbar wymieszany z cukrem zostawiając odstęp ok. 1 i 1/2 cm wokół brzegu. Ciasto ostrożnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
    Kroimy rulon na ok. 16 plasterków.
    Układamy na 2 blaszkach w odstępach wyłożonych papierem do pieczenia ciast.
    Odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia.Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
    Przygotowane drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok.15 min. Po upieczeniu lekko studzimy.
    Cukier puder wsypujemy do miski. Zalewamy go wrzącą wodą i szybko ucieramy. Dodajemy odrobinę soku z cytryny.
    Smarujemy przygotowanym lukrem drożdżówki. Odstawiamy do wyschnięcia lukru.

Porady

Zamiast rabarbaru do drożdżówek możemy użyć innych sezonowych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować