Drożdżówki z brzoskwiniami i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
Mleko podgrzać. Rozkruszyć do niego drożdże i dodać 2 łyżki cukru. Dobrze wymieszać i odstawić, żeby drożdże wyrosły. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej sól, stopione i ostudzone masło, jajko i resztę cukru. Gdy rozczyn drożdżowy wyrośnie dodać go do miski z mąką i dokładnie wyrobić gładkie ciasto. Gdy ciasto będzie się kleiło do ręki można dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto podzielić na 16 części. Ja zrobiłam dwie kule, po czym je spłaszczyłam i pokroiłam każdą jak pizzę na 8 części. Z każdej części uformować kulkę i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie dnem szklanki spłaszczyć każdą kulkę tak, aby boki wyszły a środek pozostał wklęsły. Żółtko rozmącić i posmarować nim drożdżówki.
MASA SEROWA
Ser twarogowy wymieszać dokładnie z żółtkami i cukrem. Porcje masy serowej ułożyć na połowie każdej drożdżówki.
Brzoskwinie opłukać i osuszyć. Przekroić na pół i usunąć pestki. Brzoskwinie pokroić w kostkę i ułożyć na drożdżówkach, w zagłębieniach obok sera.
KRUSZONKA
Składniki kruszonki razem rozgnieść w palcach. Przygotowaną kruszonką posypać wierzch każdej drożdżówki.
Komentarze