Drożdżówki z budyniem i gruszkami

4.5 (141 ocen)

Pyszne, pulchne i jest ich dużo. Nawet na drugi dzień są mięciutkie i smaczne.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    100 g masła
    3 łyżki cukru
    30 g drożdży
    1 szklanka mleka
    2 żółtka
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy + 2 szklanki mleka
    2-3 gruszki z syropu + szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. W połowie ciepłego mleka wymieszać drożdże z cukrem i odstawić na chwilę. Do drugiej połowy mleka włożyć masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, żółtka, jajko,drożdże i ciepłe mleko z masłem. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Budyń ugotować wg przepisu. Gruszki pokroić w grubą kostkę, wymieszać z cynamonem.
  • Ciasto wyrośnięte 2. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 16 części.
  • Formowanie 3. Kawałki ciasta wałkować na prostokąty 10/20 cm. Wzdłuż krótszego brzegu kłaść łyżkę budyniu i kilka kostek gruszki.Z przeciwnej strony, ciasto naciąć na 6-7 pasków. Zwinąć tak, żeby końce pasków były pod spodem drożdżówki.
  • Przed pieczeniem 4. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Gotowe 5. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 17- 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

Jak ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, to można budyń posłodzić według uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować