Drożdżówki z budyniem i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W połowie ciepłego mleka wymieszać drożdże z cukrem i odstawić na chwilę. Do drugiej połowy mleka włożyć masło i podgrzewać do rozpuszczenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier waniliowy, żółtka, jajko,drożdże i ciepłe mleko z masłem. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Budyń ugotować wg przepisu. Gruszki pokroić w grubą kostkę, wymieszać z cynamonem.
2.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i podzielić na 16 części.
3.Kawałki ciasta wałkować na prostokąty 10/20 cm. Wzdłuż krótszego brzegu kłaść łyżkę budyniu i kilka kostek gruszki.Z przeciwnej strony, ciasto naciąć na 6-7 pasków. Zwinąć tak, żeby końce pasków były pod spodem drożdżówki.
4.Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
5.Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym białkiem. Piec 17- 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
Jak ktoś lubi bardzo słodkie wypieki, to można budyń posłodzić według uznania.
Komentarze