Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 średnich drożdżówek
Składniki na ciasto :
1 kg mąki pszennej
80 g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
200 g stopionego masła lub margaryny
1 szklanka ciepłego mleka
4 jajka
szczypta soli
cukier wanilinowy
Składniki na budyń:
1 l mleka
6 żółtek
140 g cukru
100 g mąki
1 cukier wanilinowy
Dodatkowo:
ok. 500 g malin
Drożdżówki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką. tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pod koniec wlać stopiony tłuszcz, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Wykonanie budyniu: Mleko podgrzać z cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać mąkę. Do żółtek wlać połowę mleka i wymieszać, masę jajeczną wlać do reszty mleka w garnku i wszystko razem gotować do zgęstnienia. Wystudzić.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąt 70x40, rozsmarować połowę budyniu i posypać połową malin, zwinąć jak roladę i pociąć na 2 cm paski, układać na blaszce ( z drugą częścią ciasta postąpić tak samo) uformowane drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 220 s C ok 20-25 minut. Smacznego
Komentarze