Drożdżówki z budyniem i malinami

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

maliny i budyń to coś co uwielbiam najbardziej.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Z podanego przepisu wychodzi ok. 30 średnich drożdżówek
    Składniki na ciasto :
    1 kg mąki pszennej
    80 g świeżych drożdży
    1 szklanka cukru
    200 g stopionego masła lub margaryny
    1 szklanka ciepłego mleka
    4 jajka
    szczypta soli
    cukier wanilinowy
    Składniki na budyń:
    1 l mleka
    6 żółtek
    140 g cukru
    100 g mąki
    1 cukier wanilinowy
    Dodatkowo:
    ok. 500 g malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie ciasta: Mąkę przesiać do miski. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia. Jajka utrzeć do białości z cukrem i cukrem wanilinowym. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże, jajka i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrobić ręką. tak długo, aż będzie odstawało od ręki. Pod koniec wlać stopiony tłuszcz, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
    Wykonanie budyniu: Mleko podgrzać z cukrem wanilinowym. Żółtka utrzeć do białości z cukrem, dodać mąkę. Do żółtek wlać połowę mleka i wymieszać, masę jajeczną wlać do reszty mleka w garnku i wszystko razem gotować do zgęstnienia. Wystudzić.

    Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na prostokąt 70x40, rozsmarować połowę budyniu i posypać połową malin, zwinąć jak roladę i pociąć na 2 cm paski, układać na blaszce ( z drugą częścią ciasta postąpić tak samo) uformowane drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 220 s C ok 20-25 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować