Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką z twarożku

0 (0 ocen)

Pulchne , wypełnione po brzegi , domowe drożdżówki z oryginalną twarożkową kruszonką . Domownicy byli zachwycenie wypiekiem który raz dwa zniknął z talerza . Bułeczki wyszły lekko słodkie , mięciutkie z rozpływającym się w ustach nadzieniem który co kęs zachęcał do sięgnięcia po więcej.

Składniki:

  • ( z podanych składników wychodzi około 12 drożdżówek)
    Zaczyn:
    25g świeżych drożdży
    200 ml. ciepłego mleka
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    2-3 łyżki mąki pszennej
    Ciasto:
    400g mąki pszennej
    2 żółtka
    100g roztopionego masła 82%
    100g cukru
    Nadzienie:
    250 g. truskawek
    Budyń:
    1 budyń śmietankowy
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru
    2 łyżki masła 82%
    Kruszonka:
    250 g chudego twarogu
    2 łyżki cukru
    Przygotowanie:
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką z twarożku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Do miski wkruszamy drożdże , wlewamy ciepłe mleko ,dodajemy cukier , sól oraz mąkę. Składniki łączymy do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min do urośnięcia.
  • 2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka , masło , cukier oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy gładkie , elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od dłoni. ( ok 15 min)
    Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. do podwojenia objętości.
  • 3. Budyń:Zawartość saszetki mieszamy w szklance mleka , resztę zagotowujemy z masłem i cukrem.
    Dodajemy rozprowadzony proszek , energicznie mieszamy do powstanie gęstej , jednolitej masy.
  • 4. Truskawki myjemy , usuwamy szypułki , każdą przekrawamy na pół.
  • 5. Kruszonka: Twaróg rozcieramy w palcach z cukrem do momentu powstania małych gródek.
  • 6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy , rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm.
    Wycinamy owalną lub okrągłą małą salaterką drożdżówki.
    Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 7. W każdej na środku robimy wgłębienie które wypełniamy budyniem.
    W budyń wbijamy po 4-5 połówek truskawki , wierzch posypujemy kruszonką z twarożku.
  • 8. Pieczemy bułeczki 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
    Gorące studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować