Drożdżówki z gruszkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Proszek budyniowy rozrabiamy w 100 ml mleka, dodajemy cukier zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. Resztę mleka zagotowujemy. Gotujemy gesty budyń. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.CIASTO DROŻDŻOWE:
Mleko podgrzewamy, dodajemy 2 łyżki cukru i wkruszamy drożdże. Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 5-10 minut.
W tym czasie roztapiamy masło i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski wsypujemy 250 g mąki, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy. Robimy dołek, do którego wbijamy jajko i dodajemy wyrośnięte drożdże. Chwilę wyrabiamy, po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy dość długo, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości ok. 0,5cm. Smarujemy budyniem i posypujemy pokrojonymi w drobną kostkę, obranymi ze skórki gruszkami. Oprószamy cynamonem. Ciasto zwijamy w roladę i kroimy ostrym nożem na ok. 2 cm ślimaki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
4.Przygotowujemy kruszonkę:
Masło zagniatamy z cukrem i mąką. Rozgniatamy w palcach. Podrośnięte drożdżówki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut w 180 stopniach.
Komentarze