Drożdżówki z kaszą manną i brzoskwinią

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne, pożywne, bo z kaszką manną, drożdżówki z nutą orzeźwienia nadaną przez połówkę brzoskwini.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Nadzienie:
    1 szklanka mleka
    2 i 1/2 łyżki kaszki manny błyskawicznej

    5 małych brzoskwiń

    Ciasto:
    25 g świeżych drożdży
    1/2 szklanki mleka
    100 g cukru
    400 g mąki
    2 jajka
    120 g masła

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2-3 łyżki mleka lub wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z kaszą manną i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Na zimne mleko wsypać kaszkę mannę. Cały czas mieszając, gotować przez 3 minuty od momentu zawrzenia mleka. Przykryć, zostawić do ostygnięcia.
  • 2. Ciasto: Pokruszone drożdże wsypać do ciepłego (nie gorącego ) mleka, rozpuścić mieszając. Dodać cukier, jajka, mąkę, krótko wyrobić ciasto. Masło stopić, stopniowo dolewać do ciasta cały czas je wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć na dużą deskę, podzielić na 8-9 części. Każdą z nich uformować na kształt bułeczki, lekko rozpłaszczyć. zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, po ok. 20 minutach, szklanką o małym dnie wycisnąć środki drożdżówek. Nakładać we wgłębienia po 1 łyżce ostudzonej kaszki, w środek kłaść połówkę brzoskwini. Piec ok. 20 minut w 180°C.
  • 3. Lukier: Do miseczki wsypać cukier puder, dodać mleko, utrzeć łyżką jednolity lukier. Polewać wystudzone drożdżówki.

Porady

Zamiast brzoskwiń można dodać morele lub inne owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Kasza manna Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować