Drożdżówki z kaszą manną i brzoskwinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Na zimne mleko wsypać kaszkę mannę. Cały czas mieszając, gotować przez 3 minuty od momentu zawrzenia mleka. Przykryć, zostawić do ostygnięcia.
2.Ciasto: Pokruszone drożdże wsypać do ciepłego (nie gorącego ) mleka, rozpuścić mieszając. Dodać cukier, jajka, mąkę, krótko wyrobić ciasto. Masło stopić, stopniowo dolewać do ciasta cały czas je wyrabiając. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Wyłożyć na dużą deskę, podzielić na 8-9 części. Każdą z nich uformować na kształt bułeczki, lekko rozpłaszczyć. zostawić do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną, po ok. 20 minutach, szklanką o małym dnie wycisnąć środki drożdżówek. Nakładać we wgłębienia po 1 łyżce ostudzonej kaszki, w środek kłaść połówkę brzoskwini. Piec ok. 20 minut w 180°C.
Komentarze