DROŻDŻÓWKI Z JABŁKAMI

4.5 (167 ocen)

Takie swojskie drożdżówki są smaczne,zdrowe i dość szybko się je przygotowuje.Idealne do kawki lub na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.

Składniki:


  • CIASTO

    1 kg.mąki tortowej
    10 dkg.drożdży
    0,50 l.mleka
    6 żółtek
    20 dkg.masła
    1 szk.cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka soli

    KRUSZONKA

    1/4 kostki masła
    1/2 szk.cukru
    1 cukier waniliowy
    1 żółtko
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    20 dkg.maki

    FARSZ JABŁKOWY

    3 duże jabłka
    1 gruszka
    10 szt.moreli suszonych
    1/2 cytryny sok
    1 szk.cukru

    DODATKOWO

    Cukier puder do przygotowania lukru
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżówki z jabłkami 1. Jabłka,gruszkę obrać,usunąć gniazda nasienne i pokroić w większą kostkę.Morele pokroić w zapałkę.Do garnka wlać 2 łyżki wody,dodać owoce,sok z cytryny i chwilę gotować.Wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu około 10 min.Przestudzić,przelać przez sito celem osączenia nadmiaru soku.






  • 2.
    Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miski i delikatnie wyrobić rękoma.Całość rozkruszyć.
  • 3.
    Mleko,masło,cukier,cukier waniliowy oraz sól włożyć do garnka,podgrzewać na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła.Wylać na miskę i przestudzić do pokojowej temperatury.
    Drożdże pokruszyć,wlać 4 łyżki ciepłego wywaru mlecznego i pozostawić do wyrośnięcia,żółtka roztrzepać.Do przestudzonego mleka wsypywać porcjami mąkę i wyrabiać łopatką.Wlać żółtka,drożdże i wymieszać dosypując mąkę.
    Stolnicę wysypać mąką,wyłożyć ciasto i wyrabiać rękoma do czasu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk.
  • drożdżówki z jabłkami 4. Porcjami rozwałkowywać na grubość około 5 mm.pociąć nożem na 2,5 cm.paski.Rękoma formować z pasków wałeczki i zwijać je luźno w ślimaczka.Na wierzchu każdej zwiniętej drożdżówki włożyć porcję farszu jabłkowego i posypać kruszonką.
  • drożdżówki z jabłkami 5. Blaszkę wysmarować tłuszczem,ułożyć drożdżówki.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec 20 min. przestudzić.
  • drożdżówki z jabłkami 6. Z cukru pudru sporządzić lukier i posmarować zimne drożdżówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować