Drożdżówki z orzechowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę, przesypać do miski. W mące zrobić dołek, wrzucić do niego pokruszone drożdże, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka i zasypać 1 łyżeczką mąki. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn w mące wyrośnie, dodać do nich sól, jajko, resztę cukru i pozostałe cieple mleko. Wymieszać i dodać na końcu płynne masło. Wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Uformować kulę i włożyć do miski obsypanej mąką na dnie. Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny )
Gdy ciasto będzie sobie spokojnie wyrastało, wszystkie składniki na nadzienie wymieszać ze sobą lekko rozcierając.
Kiedy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na 10 części po ok. 60 g każda i uformować z nich kule.
2.Każdą kulę kolejno rozwałkować na placuszek, rozsmarować na nim nadzienie i zwinąć w rulonik jak naleśnik.
3.Tak zwinięty rulonik złożyć w pół i przekroić go w połowie nożem w miejscu zagięcia, zostawiając ok.1,5 - 2 cm nieprzecięte.Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
4.Przygotowane bułki układać na blaszce w dość sporych odstępach, zostawić pod przykryciem na 25-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem .
Piec w temp. 180°C ok.15-17 minut.
Komentarze