Drożdżówki z owocami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Drożdżowe małe co nieco :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • zaczyn:
    4 dkg drożdży
    1/3 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    4 łyżek mąki
    ciasto:
    50 dkg mąki
    2 jaja
    1/2 szklanki mleka
    1/4 kostki margaryny
    3 łyżki cukru
    kruszonka:
    1/4 kostki margaryny
    1/2 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru pudru
    dodatkowo:
    truskawki i jabłka
    lub inne owoce sezonowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Drożdżówka Desery

Drożdżówki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mąka z wyrośniętym rozczynem 1. Przygotować zaczyn: drożdże rozmieszać z cukrem, zalać ciepłym mlekiem, dodać mąkę, wymieszać. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przygotowany zaczyn wylać do przesianej do miski mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto 2. Po około 15-20 minutach dodać cukier, ciepłe mleko, jajko i 1 żółtko (białko zostawić) i wyrobić ciasto drożdżowe. Kiedy będzie miało już jednolita konsystencję dodać rozpuszczona margarynę i wyrabiać dalej aż połączy się ona z ciastem. Można dodać garść mąki, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Drożdżówki gotowe do pieczenia 3. Kiedy podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5 cm lub grubiej. Miseczką wyciąć okrągłe placki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem. Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem. Na każdym placuszku ułożyć kawałki jabłek i truskawek. Wierzch udekorować kruszonką.
  • Gotowe drożdżówki 4. Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Porady

Z tej proporcji wyszło mi 13 drożdżówek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka Papierówki Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować