DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM

0 (0 ocen)

DOMOWE DROŻDŻÓWKI Z MAKIEM SĄ BARDZO SMACZNE I MIĘCIUTKIE ORAZ PROSTE W WYKONANIU.

Składniki:

  • CIASTO NA DROŻDŻÓWKI :

    - 75 g margaryny lub masła
    - 250 ml mleka
    - 25 g drożdży
    - szczypta soli
    - 70 g cukru
    - 500 g maki pszennej
    Ciasto wykonać dwa razy ponieważ masy makowej starczy na podwójną porcje
    drożdżówek

    NADZIENIE MAKOWE :
    - 350 g maku ( trzykrotnie zaparzony i zmielony. Moze byc takze z torebki
    już zmielony ale trzeba go zaparzyć choć raz)
    - 200 g cukru
    - 2 białka ubite na piane ( żółtka pozostawić do posmarowania drożdżówek
    przed włożeniem do piekarnika)
    - 50 g margaryny roztopionej
    - olejek migdałowy
    - 1 łyżka maki kartoflanej
    - rodzynki (ilość wedle uznania)

    LUKIER
    - 2 białka
    - cukier puder
    Ucierać drewniana łyżką i stopniowo dodawać cukier puder aż do momentu
    uzyskania bialego, gestego lukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRACA :
    1. Ciasto-
    Margarynę i mleko podgrzać w garnku. W malej miseczce zrobić rozczyn z
    drożdży. Make wsypać do miski i dodać przygotowany wcześniej rozczyn z
    drożdży oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i pozostawić do
    wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod ściereczką.

    2. Nadzienie-
    Wszystkie składniki wymieszać razem na końcu dodać ubite na sztywno białka
    delikatnie wymieszać.

    3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia (aby lepiej
    zwijało się nam roladę trzymając za końcówki papieru) na równy placek i
    wyłożyć na niego nasza masę ( nie cala ponieważ byłoby tego zbyt dużo).
    Złapać za końcówki papieru i podnieść do góry aby ciasto samo nam się
    zwinęło. Zwiniętą roladę pokroić na równe części i ułożyć na blaszce w
    odstępach. Każdą drożdżówkę na środku nacisnąć drewniana łyżką. Gore
    drożdżówek posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobina mleka. Piekarnik
    rozgrzany do 220 stopni pieczemy ok 15-20 min (aż się zarumienia).
    Przestygnięte drożdżówki polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować