Drożdżówki z marcepanem i bakaliami

0 (0 ocen)

Drożdżówki idealnie nadające się na zimowe dni. Ich smak i zapach kojarzy się ze świętami :)

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    250 g mąki pszennej
    120 g mąki krupczatki
    30 g świeżych drożdży
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    3/4 szklanki maślanki
    pół szklanki oleju

    200 g masy marcepanowej
    60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
    50 g suszonych moreli
    40 g rodzynek sułtańskich

    2 łyżki mleka zagęszczonego do posmarowania

    Lukier:

    3 łyżki cukru pudru
    łyżka soku z pomarańczy
    kandyzowana skórka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z marcepanem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

    Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

    Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

    Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.
  • 2. Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

    Marcepan cienko rozwałkowujemy i kładziemy na cieście.

    Całość posypujemy bakaliami.

    Oba krótsze boki (lub dłuższe jeśli się Wam zmieści w piekarniku) zwijamy od zewnątrz do środka.

    Tak zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Z wierzchu smarujemy mlekiem.
  • Drożdżówki z marcepanem i bakaliami 3. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

    Przed podaniem kroimy na 2 cm kawałki.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Marcepan Morele Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować