Drożdżówki z masą serowo-budyniową

4.45 (163 ocen)

Jedne z lepszych jakie jadłam!

Składniki:

  • Ciasto:

    1/2 kg mąki pszennej
    3 łyżki miękkiego masła
    szklanka mleka
    20g drożdży
    3 łyżki cukru
    szczypta soli



    Nadzienie:

    300g sera białego
    żółtko
    2 łyżki cukru
    1/2 op budyniu waniliowego + 200ml mleka + 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.45 (163 ocen)

Drożdżówki z masą serowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.

    Masło roztopić i dodać do mleka z drożdżami.

    W misce wymieszać mąkę (około 300g) z solą, cukrem, wlać rozczyn. Zagnieść elastyczne ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Przykryć i odstawić na 2 godziny.
  • 2. Gotujemy budyń. Studzimy.

    Ser miksujemy razem z cukrem i żółtkiem. Dodajemy po łyżce przestudzony budyń.

    Ewentualnie dosładzamy do smaku.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części.

    Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i ostrym nożem dzielimy wzdłuż na 4 paski.

    Każdy nacinamy nożem z jednej strony, tworząc paseczki.

    Na środku układamy nadzienie i nakładamy na nie najpierw część nienaciętą a następnie tą z paseczkami.

    Odstawiamy na 30 minut, by bułki się napuszyły.

    Możemy posmarować je rozkłóconym żółtkiem przed włożeniem do piekarnika.

    Pieczemy w temp 180st, około 20-25 minut.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować