Drożdżówki z nadzieniem budyniowo-śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski pokruszyć drożdże, dodać ciepłe mleko i 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, odstawić by drożdże wyrosły. Następnie dodać pozostałą mąkę, cukry, 1 całe jajko, żółtko, szczyptę soli, wyrobić ciasto. Masło stopić, dodać lekko przestudzone do ciasta, całość wyrobić na jednolitą, gładką masę - tak by ciasto było sprężyste i odchodziło od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce by ciasto wyrosło. Budyń ugotować w 1,5 szklance mleka z 1 łyżką cukru. Śliwki opłukać, osuszyć, wydrylować z pestek.
Wyrośnięte ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką, rozwałkować na placek o grubości około 5 mm, wycinać szklanką kółka. Na środek ułożyć ciepły budyń, śliwkę, przykryć drugim kółkiem ciasta, zlepić, uformować bułeczkę, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem trzcinowym, odstawić w ciepłe miejsce by bułeczki wyrosły. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor.
Porady
1.Bułeczki można dodatkowo posypać cynamonem lub kruszonką.
Komentarze