Drożdżówki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
3.Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce.Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut..
Komentarze