Drożdżówki z nutellą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

Efektowne bułeczki drożdżowe z dodatkiem nutelli.Mój faworyt na mroźne wieczory. Prosto i pysznie...

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • - 2,5 szkl. mąki pszennej
    - 170 ml letniego mleka
    - 1 jajko
    - 2,5 łyżki cukru
    - duża szczypta soli
    - 1 opakowanie suchych drożdży (7g)
    - 2 łyżki roztopionego masła

    - nutella
    - 1 rozmącone jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane ciasto 1. Jajko ubić z cukrem. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać ubite jajko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być miękkie, elastyczne i odchodzić od ręki.
    Wyrobione ciasto przykryć ściereczką. Postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).
  • Formowanie bułeczek 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować owalny placek. Połowę posmarować nutellą i przykryć nieposmarowaną częścią ciasta. Teraz powycinać ( najłatwiej radełkiem) paski ok. 2 cm szerokości. Każdy zwinąć kilka razy ze zwiniętego paska formować okrągłą bułeczkę, zaczynając od środka, na zewnątrz. Koniec paska podłożyć pod spód bułeczki. Czynność powtórzyć z drugą częścią ciasta.
  • Układamy bułeczki na blaszkę 3. Przygotowane bułeczki umieścić na blaszce.Przed włożeniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.

    Piekarnik nagrzać do 175 C. Piec bułeczki ok. 15 minut..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować