Koleżanka, która została poczęstowana, stwierdziła, że "pomijając ten ser - ciasto bułeczkowe jest fenomenalne".
2 godz.
Składniki:
Na ciasto:
570g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
100g masła
2 czubate łyżki sera białego do serników (u mnie President w wiadereczku)
2 jajka
7 łyżek cukru
25g świeżych drożdży lub 14g drożdży suszonych
szczypta soli
Na nadzienie:
550g sera białego do serników
1 całe jajko
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 aromat waniliowy
Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem oraz wiśnie (świeże wydrylowane, słoikowe-kompotowe odsączone).
Drożdżówki z serem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w mleku wraz z cukrem i odstawić na 15 minut. Pozostałe mleko wymieszać z roztopionym masłem. Gdy drożdże zaczną rosnąć, wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić. Moje ciasto nie kleiło się, lecz według oryginalnego przepisu, gdy będzie się kleić, można podsypać je odrobinę mąką - nie za dużo, ponieważ im mniej mąki, tym bardziej miękkie bułeczki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godz).
2.W tym czasie wszystkie składniki na nadzienie zmiksować na jednolitą masę.
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, a następnie podzielić na części (u mnie wyszło 18 bułeczek). Uformować kulki, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i zostawić jeszcze na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie zrobić w nich wgłębienia i przełożyć do nich masę serową. Odstawić na dodatkowe 10 minut. Następnie poukładać na masie serowej wiśnie, a brzegi bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem.
4.Wstawić do nagrzanego do 200'C piekarnika i piec ok. 20 minut, do złotego koloru.
Komentarze