Drożdżówki z serem i jagodami

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Polecam tym, którzy jeszcze ich nie jedli i tym, którzy chcą przypomnieć sobie ich smak :)

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Składniki:

    40 g cukru
    0,5 łyżeczki soli
    35 g miękkiego masła
    1 małe jajko
    225 g mąki pszennej
    1 łyżeczka suchych drożdży
    135 ml maślanki
    Nadzienie:

    100 g jagód
    70 g twarogu z wiaderka
    1 łyżka miodu
    2 płaskie łyżki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki z serem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki połączyć w miseczce. Wyrobić elastyczne ciasto (może się trochę lepić). Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i wstawić na noc do lodówki.
  • 2. Rano połączyć ze sobą twaróg, miód i cukier waniliowy. Następnie wyjąć ciasto, lekko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm, oprószając lekko mąką.
  • 3. Powierzchnię posmarować twarożkiem, posypać jagodami. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 8 równych części. Ułożyć je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia powierzchnią ściętą do góry, w odległości około 1 cm od siebie. Odstawić znowu do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
  • 4. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 - 30 minut. Przestudzone polukrować. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować