Składniki na ciasto:
1/2 kg mąki
35g świeżych drożdży
2/3 szklanki mleka
70g cukru
2 jaja
70g masła lub margaryny
szczypta soli
Składniki na masę serową:
250g twarogu (może być też ser zmielony)
30g masła
1 jajo (żółtko i białko oddzielnie)
100g cukru
1 łyżka proszku budyniowego (śmietankowego lub waniliowego)
1-2 żółtka do sklejania i smarowania wierzchu
1 brzoskwinia lub inne owoce
Drożdżówki z serem i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Całą mąkę przesiać. Z 4 łyżek mąki, łyżeczki cukru, drożdży
i mleka przygotować rozczyn. Powinien mieć gęstość kwaśnej śmietany.
Zostawić go pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.
Po upływie tego czasu dodać do niego resztę mąki oraz ubite z cukrem i solą jaja. Całość wymieszać. Na końcu wlać roztopione i ostudzone do temp. pokojowej masło. Zagnieść ciasto i znów zostawić pod przykryciem
na ok. 30-40 minut (do podwojenia objętości).
2.W tym czasie zrobić masę serową Miękkie masło utrzeć z serem.
Dodać żółtko, cukier i proszek budyniowy. Na końcu wymieszać z ubitym na sztywno białkiem.
3.Gdy ciasto już podwoi objętość znów go zagnieść. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować ciasto na ok. 1/2 cm i za pomocą szklanki wycinać koła.
W połowie krążków zrobić kieliszkiem na środku dziurę.Sklejać ze sobą za pomocą żółtka dwa krążki (z dziurą u góry)- dokładnie bo inaczej ser wypłynie. W wycięte dziury nakładać masę serową i po kawałeczku brzoskwini. Wierzch drożdżówek posmarować żółtkiem (można dodać do niego odrobinę wody lub mleka). Piec w nagrzanym do 200 stopni w piekarniku przez ok. 10-15 minut Gdy ostygną można polać lukrem.
Komentarze