Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

Pyszne, domowe drożdżówki smakują o niebo lepiej niż te kupione w cukierni. Na dodatek możemy użyć dowolnych owoców i dać tyle kruszonki ile lubimy!

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej,
    70g masła lub margaryny,
    25g świeżych drożdży,
    1/2 szklanki letniego mleka,
    jajko,
    3 łyżki cukru,
    szczypta soli,
    200g truskawek,
    100g rabarbaru,
    1 łyżka cukru.

    Kruszonka:
    120g mąki pszennej,
    60g cukru,
    60g masła lub margaryny.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1eho90j 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła.
  • image-0on2dvg 2. Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki.
  • image-0dadlvr 3. Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek.
  • image-0aly3ol 4. Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę.

  • image-07t3leo 5. Posypać wierzch każdej drożdżówki. Piec około 20 minut w temp. 200st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować