Drożdżówki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki. Odstawić na 10 minut, by zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać sól, resztę cukru, masło, jajko i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę i ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła.
2.Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki.
3. Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce nakładać we wgłębienia drożdżówek.
4.Wszystkie składniki posiekać, następnie zagnieść palcami tworząc kruszonkę.
5. Posypać wierzch każdej drożdżówki. Piec około 20 minut w temp. 200st.
Komentarze