Drożdżówki ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru, wlać 1/2 szklanki mleka i odstawić na ok. 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie dodać jajko, żółtka, sól, resztę cukru i cukier waniliowy. Dolewając mleko zagnieść dość luźne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodać jeszcze trochę mąki. Na koniec wlać roztopione masło i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić przykryte ściereczką na godzinę aż powiększy objętość dwukrotnie. Ciasto wyjąć na stolnicę, rozwałkować na duży prostokąt ok. 1 cm grubości. Kroić ostrym nożem na kwadraty ok. 12x12 cm, po przekątnej kładziemy po 4 połówki śliwek.
2.Przeciwległe brzegi zaciskamy mocno nad śliwkami. Bułeczki układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
3.Kruszonka:
Zagniatamy kruszonkę tworząc grudki.
4.Bułeczki posypujemy kruszonką i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 20 minut, lub aż się zarumienią.
Komentarze