Drożdżówki ze śliwkami i budyniem

4.2 (5 ocen)

W czasie gdy dojrzewają śliwki, zawsze piekę drożdżówki. Dzisiaj z dodatkiem budyniu.

Składniki:

  • 700 g mąki
    300 ml mleka
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    100 g masła
    3 jajka
    40 g drożdży
    3 łyżki oleju
    1 duży budyń waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    600 g śliwek
    jajko do smarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.2 (5 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówki ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, pokruszone drożdże i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy i sól. Wyrabiać i w trakcie dodawać partiami roztopione masło z olejem. Po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
  • Śliwki 2. W między czasie umyć śliwki, usunąć pestki i pokroić. Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
  • Dzielenie ciasta 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 - 14 części i uformować bułeczki.
  • Nadziewanie 4. Każdą rozwałkować, posmarować przestygniętym budyniem i posypać śliwkami. Zrolować, zlepić końce i łączenie ciasta. Uformować na kształt ślimaka, końcówkę włożyć pod spód drożdżówki.
  • Gotowe do pieczenia 5. Układać w odstępach na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawić na 10 - 15 minut do podrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec 30 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować