Drożdżówki ze śliwkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, pokruszone drożdże i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać jajka, cukier waniliowy i sól. Wyrabiać i w trakcie dodawać partiami roztopione masło z olejem. Po dokładnym wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia.
2.W między czasie umyć śliwki, usunąć pestki i pokroić. Budyń ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
3.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 - 14 części i uformować bułeczki.
4.Każdą rozwałkować, posmarować przestygniętym budyniem i posypać śliwkami. Zrolować, zlepić końce i łączenie ciasta. Uformować na kształt ślimaka, końcówkę włożyć pod spód drożdżówki.
5.Układać w odstępach na blaszce z papierem do pieczenia. Zostawić na 10 - 15 minut do podrośnięcia. Posmarować jajkiem i piec 30 min. w temp. 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze