Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać pozostałe składniki, całość wyrobić (ok.5-7 minut). Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Kruszonka: wszystkie składniki razem wyrobić.
Gotowe ciasto przełożyć na stolnicę, podzielić na 9 równych kawałków, każdy kawałek rozwałkować na kółko o wielkości spodka filiżanki.
Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Na Blaszce ułożyć kółka z ciasta. Na każde kółko wyłożyć 4 połówki śliwek.
2.Uformowane drożdżówki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Odstawić na ok. godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piec ok. 20-25 minut w 170 st. C. Po upieczeniu Polukrować lukrem i posypać cynamonem.
Lukier przygotować następująco: 1 szklankę cukru pudru utrzeć z sokiem z małej cytryny. Polać jeszcze ciepłe bułki.
Komentarze