Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką przygotowałam z dodatkiem dyniowego purée. Dłużej zachowują świeżość i są bardzo puszyste.

  • 3 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa - 500 g
    purée z dyni* - 3/4 szk.
    jajko - 1 szt.
    świeże drożdże – 20 g
    śmietana kremówka - 3 łyżki
    miękkie masło - 35 g
    cukier - 150 g
    szczypta soli

    PONADTO:
    śliwki – 250 g
    mąka ziemniaczana – 1 łyżka

    KRUSZONKA:
    mąka krupczatka – 70 g
    masło – 50 g
    cukier drobny – 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta Ciasto z dyni Desery

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyłam wszystkie składniki kruszonki i rozcierałam palcami do uzyskania grudek. Na czas gdy zagniatałam ciasto miskę z kruszonką wstawiłam do lodówki.
  • 2. Śliwki umyłam, usunęłam pestki i pokroiłam na drobne kawałki. Dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
  • 3. Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżki śmietany w temperaturze pokojowej i dwóch łyżek mąki zrobiłam rozczyn. Odstawiłam na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 4. Gdy rozczyn był gotowy połączyłam go z pozostałymi składnikami i wyrabiałam mikserem, aż ciasto było lśniące i elastyczne. Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i odstawiłam do wyrośnięcia.
  • 5. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość wyłożyłam je na stolnicę i jeszcze przez chwilę je wyrabiam ręcznie.
  • 6. Następnie ciasto podzieliłam na 16 równych części. Z każdej części uformowałam bułeczkę nadziewając ją śliwkami. Ułożyłam na wysmarowanych masłem blaszkach, nakryłam lnianą ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.
  • 7. Wyrośnięte bułeczki posypałam wcześniej przygotowaną kruszonką i wstawiłam do nagrzanego do 160°C piekarnika i piekłam 25 minut.
  • Dyniowe drożdżówki ze śliwkami 8. Upieczone bułeczki pozostawiłam w blaszkach do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyłam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

Porady

*użyłam purée z dyni Hokkaido, bo tylko taką mam, ale oczywiście może być z każdej innej odmiany dyni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować