Drożdżowy kogut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, potem resztę składników i zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć cisto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
2.Farsz:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem.
Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić.
W misce wymieszać usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty.
3.Użyłam takiej mieszanki meksykańskiej.
4.Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyciąć kształt koguta (skrawki odłożyć).
5.Drugą część ciasta również rozwałkować położyć na nim już wyciętego koguta
6.i odrysować jego kształt (bez nóg).
7.Na odrysowany kształt nałożyć farsz
8.i przykryć wyciętą częścią koguta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta.
9.Brzegi docisnąć widelcem, żeby się nie rozkleił.
10.Z odkrojonych części ciasta ulepić kogutowi skrzydło, ogon, grzebień i głowę.
11.Za pomocą nożyczek ozdobić ogon, skrzydło i szyję kogucią.
12.W miejscu oka zrobić dziurę,
13.w którą włożyć rurkę z folii aluminiowej.
14.Całą powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Drożdżowego koguta wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 12 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 30 minut.
Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się za szybko rumienić - przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze