Drożdżowy kogut

0 (0 ocen)

Kogut z ciasta drożdżowego, nadziany farszem drobiowym

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej
    100 g margaryny lub masła
    200 ml mleka
    1/2 kostki świeżych drożdży
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

    Nadzienie:
    pierś kurczaka (pojedyncza)
    50 g startego sera żółtego
    1/2 opakowania warzyw meksykańskich na patelnię
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki przyprawy do drobiu
    pieprz
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

    Dodatkowo:
    roztrzepane jajko
    łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Drożdżowy kogut - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać ciepłą, stopioną margarynę lub masło, potem resztę składników i zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
    Przełożyć cisto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 1 godz. do wyrośnięcia.
  • * 2. Farsz:
    Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce tłuszczu, doprawić do smaku przyprawą do kurczaka, ziołami i pieprzem.
    Warzywa meksykańskie wyłożyć na patelnię z jedną łyżką oleju i smażyć ok. 8 minut, ostudzić.
    W misce wymieszać usmażonego kurczaka, warzywa i starty ser żółty.
  • * 3. Użyłam takiej mieszanki meksykańskiej.
  • * 4. Wykonanie:
    Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i wyciąć kształt koguta (skrawki odłożyć).
  • * 5. Drugą część ciasta również rozwałkować położyć na nim już wyciętego koguta
  • * 6. i odrysować jego kształt (bez nóg).
  • * 7. Na odrysowany kształt nałożyć farsz
  • * 8. i przykryć wyciętą częścią koguta. Odciąć nożem niepotrzebne skrawki ciasta.
  • * 9. Brzegi docisnąć widelcem, żeby się nie rozkleił.
  • * 10. Z odkrojonych części ciasta ulepić kogutowi skrzydło, ogon, grzebień i głowę.
  • * 11. Za pomocą nożyczek ozdobić ogon, skrzydło i szyję kogucią.
  • * 12. W miejscu oka zrobić dziurę,
  • * 13. w którą włożyć rurkę z folii aluminiowej.
  • 14. Całą powierzchnię ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Drożdżowego koguta wstawić do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec 12 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180*C i piec kolejne 30 minut.
    Jeśli w czasie pieczenia wierzch ciasta zacznie się za szybko rumienić - przykryć papierem do pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować