Drożdżowy krokodyl z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Farsz:
Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku. Mieszamy z pieczarki.
3.Wykonanie:
Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon.
4.Przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
5.Na środek wykładamy część nadzienia.
6.Następnie zawijamy paseczki po bokach na skos.
7.Formujemy ogon, który lekko zawijamy w bok i dodajemy resztę nadzienia na głowę
8.Formujemy głowę, z pozostałego ciasta lepimy oczy i łapy krokodyla. Teraz bierzemy nożyczki i nacinamy delikatnie ciasto, tworzymy kły
9.i wyrostki na pancerzu.
10.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy około 30 minut, aż nabierze ładnego koloru. Dziesięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy krokodyla i smarujemy go roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy znów do piekarnika.
Komentarze