Drożdżowy krokodyl z mięsem mielonym i pieczarkami

0 (0 ocen)

Takim krokodylem w szczególności były zachwycone moje dzieciaki, gdy przygotowałam go na kolację :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki drożdży
    1 łyżeczka soli
    1/2 kg mąki
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru
    250 ml ciepłego mleka
    6 łyżek masła

    Farsz:
    1/2 kg mięsa mielonego
    1/2 kg pieczarek
    1 cebula
    przyprawy

    Dodatkowo:
    1 jajko (do posmarowania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasto drożdżowe

Drożdżowy krokodyl z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    W mleku mieszamy drożdże i cukier. Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Farsz:
    Pieczarki myjemy, szatkujemy i podsmażamy razem z pokrojoną drobno cebulką. Przyprawiamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięsko, doprawiamy do smaku. Mieszamy z pieczarki.
  • * 3. Wykonanie:
    Ciasto wałkujemy na placek w formie prostokąta, wyrównujemy, odcinając brzegi ( nie wyrzucamy ich, przydadzą się do zrobienia oczu i łap). Ostrym nożem nacinamy ciasto z obu stron, zostawiając więcej ciasta na głowę i ogon.
  • * 4. Przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
  • * 5. Na środek wykładamy część nadzienia.
  • * 6. Następnie zawijamy paseczki po bokach na skos.
  • * 7. Formujemy ogon, który lekko zawijamy w bok i dodajemy resztę nadzienia na głowę
  • * 8. Formujemy głowę, z pozostałego ciasta lepimy oczy i łapy krokodyla. Teraz bierzemy nożyczki i nacinamy delikatnie ciasto, tworzymy kły
  • * 9. i wyrostki na pancerzu.
  • 10. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180*C i pieczemy około 30 minut, aż nabierze ładnego koloru. Dziesięć minut przed końcem pieczenia, wyjmujemy krokodyla i smarujemy go roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy znów do piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować