Drożdżowy Mikołajek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Święta bez Mikołąja? Pewnie że nie... moje dzieciaki już swojego prywatnego mają :) i to jeszcze do schrupania ze szklaneczką mleka...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:

    1 kg mąki
    1/2 szklanki drobnego cukru
    1/2 szklanki mleka
    łyżeczka soli
    1/4 szklanki wody
    14 g suszonych drożdży
    5 dag masła
    2 jaja

    PONADTO:

    1 żółtko
    2 rodzynki
    czerwony barwnik
    biały barwnik
    odrobina mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowy mikołajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, dodać wodę i mieszając rozpuścić w tym masło. Wystudzić.
  • 2. Pozostałe składniki wymieszać w misce, wlać wystudzone mleko z wodą i masłem i wyrobić ciasto.
    Zostawić przykryte ścierką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia / ok 1godz. /.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić, podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować na kształt stożka, górę zagiąć, dołożyć pompon.
  • 4. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 5. Z pozostałej części ciasta drożdżowego rozwałkować koło, wyciąć z niej brodę, ponacinać paski, poskręcać. Gotową brodę położyć na twarzy, dołożyć wąsy, nos, oczy, usta i otok czapki skręcony z 2 wałeczków.
  • 6. Rodzynki umieścić jako źrenice.
  • 7. Żółtko podzielić na 3 części, do jednej dodać czerwony barwnik, do drugiej biały, a do trzeciej odrobinę mleka. Dokładnie rozmieszać.
  • 8. Pędzelkiem pomalować na czerwono - czapkę Mikołaja, nos i usta. Na biało otok i pompon, brodę i wąsy. Żółtkiem z mlekiem pomalować twarz i oczy Mikołaja. Czerwonym zrobić delikatne rumieńce.
  • 9. Piec 25 min w 170 stopniach / pierwsze 15 min przykryć blaszkę papierem do pieczenia, na kolejne 10 min odkryć/.
    Upiec na złoto, wystudzić.

Porady

Brodę i wąsy,otok czapki i pompon można polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować