Drożdżowy mikołajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, dodać wodę i mieszając rozpuścić w tym masło. Wystudzić.
2.Pozostałe składniki wymieszać w misce, wlać wystudzone mleko z wodą i masłem i wyrobić ciasto.
Zostawić przykryte ścierką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia / ok 1godz. /.
3.Gdy ciasto wyrośnie, wyrobić, podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować na kształt stożka, górę zagiąć, dołożyć pompon.
4.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5.Z pozostałej części ciasta drożdżowego rozwałkować koło, wyciąć z niej brodę, ponacinać paski, poskręcać. Gotową brodę położyć na twarzy, dołożyć wąsy, nos, oczy, usta i otok czapki skręcony z 2 wałeczków.
6.Rodzynki umieścić jako źrenice.
7.Żółtko podzielić na 3 części, do jednej dodać czerwony barwnik, do drugiej biały, a do trzeciej odrobinę mleka. Dokładnie rozmieszać.
8.Pędzelkiem pomalować na czerwono - czapkę Mikołaja, nos i usta. Na biało otok i pompon, brodę i wąsy. Żółtkiem z mlekiem pomalować twarz i oczy Mikołaja. Czerwonym zrobić delikatne rumieńce.
9.Piec 25 min w 170 stopniach / pierwsze 15 min przykryć blaszkę papierem do pieczenia, na kolejne 10 min odkryć/.
Upiec na złoto, wystudzić.
Porady
Brodę i wąsy,otok czapki i pompon można polukrować.
Komentarze