Drożdżowy ślimak z twarogiem

0 (0 ocen)

Pyszna drożdżówka zawijana z twarogiem w środku. Dzięki dodatkowi jogurtu ciasto jest mięciutkie i wilgotne, nawet na drugi dzień.

Składniki:


  • Ciasto:
    100 g mleka
    50 g cukru
    10 g drożdży
    1 jajko
    1 łyżka soku z cytryny
    40 g masła
    100 g jogurtu naturalnego
    400 g mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    Farsz:
    200 g twarogu
    2 łyżki cukru
    2 łyżki soku z cytryny
    1 żółtko
    Oraz:
    białko do posmarowania
    kruszonka:
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru
    3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Drożdżowy ślimak z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać jogurt, jajko (w temperaturze pokojowej), sok z cytryny, roztopione masło. Na koniec wsypać mąkę i szczyptę soli. Zagnieść jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

    W tym czasie przygotować farsz: twaróg ugnieść widelcem z żółtkiem, cukrem i sokiem z cytryny. Kruszonka: zmieszać wszystkie składniki w palcach albo w rozdrabniaczu.

    Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść.

    Rozwałkować na prostokąt, na środku rozsmarować farsz, zawinąć w rulon, a następnie uformować ‘ślimaka’.

    Przełożyć do formy (ok. 21-23cm średnicy), odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.

    Wierzch ciasta posmarować białkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40-45 minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Nadzienie Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować