Drożdżowy ślimak ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło roztapiamy i studzimy.
Do letniego mleka dodajemy drozdze,cukier.Mieszamy.
Dodajemy jaja,cukier waniliowy,mąkę i na koniec ostudzone masło.
Wyrabiamy na ciasto, ktore bedzie odrywac się od ręki.Przykrywamy sciereczka i odstawiamy na ok 40 minut do wyrosniecia.
2.Masa serowa:
Ser rozdrabniamy widelcem,dodajemy cukier, smietanę cynamon i mieszamy az składniki się połacza.
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Kazda połowkę dzielimy jeszcze na pół.
3.Gdy ciasto wyrosnie delikatnie rozwalkowujemy je na prostokąt.Dzielimy na 3 rowne kawałki.Na kazdy kawałek nakładamy masę serową i rozsmarowujemy ja na całej długosci.
Zwijamy wzdłuz dłuzszego boku.
4.Kazdy z trzech rulonow układamy na blaszce, formując ślimaka-zaczynamy od srodka tortownicy.Miedzy rulony z ciasta wciskamy śliwki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 45 minut.
5.Cukier puder miksujemy z sokiem z cytryny.Otrzymanym lukrem polewamy wystudzone ciasto.
Komentarze