Drożdżowy wieniec z warkoczami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Drożdżowe ciasto a w środku ukryte nadzienie czekoladowo - porzeczkowe.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki
    250 ml mleka
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    25 g drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    50 g miękkiego masła
    szczypta soli

    Nadzienie:
    3 łyżki cukru
    1.5 łyżki kakao
    3/4 szkl czerwonych porzeczek

    okrągła forma 24 -26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy wieniec z warkoczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Drożdże pokruszyć do miski dodać cukier, trzy łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.
  • Mleko z masłem 2. Do reszty ciepłego mleka włożyć masło.
  • Zagniatanie ciasta 3. Połączyć wszystkie składniki ciasta, zagnieść i wyrabiać kilka minut. Wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto 4. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 40 X 45 cm. Radełkiem lub nożem naciąć z jednej strony 33 paski o długości 20 cm.
  • Nadzienie 5. Cukier wymieszać z kakao i rozsypać na ciasto bez pasków. Na wierzch rozłożyć porzeczki. Ciasto zwinąć jak roladę do pasków.
  • Warkocze 6. Paski zapleść w warkocze.
  • Warkocze 7. Warkocze przełożyć przez zwinięte ciasto. Końce wsunąć pod spód.
  • Wieniec w formie 8. Przenieść do formy i zwinąć wieniec. Łączenie ukryć pod warkoczem. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować