Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami

0 (0 ocen)

Smaczne drożdżowe ciasto ze śliwkami i orzechami. Ułożone w taki sposób, że nadzienie jest w każdym kęsie.

Składniki:


  • CIASTO:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    12,5g drożdży
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki mleka
    2 żółtka
    50g masła

    NADZIENIE:
    400g śliwek
    2 łyżki cukru
    szczypta cynamonu
    50g orzechów włoskich
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn na 10min. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać resztę składników do ciasta poza masłem. Zagnieść, a pod koniec wlać masło. Wyrabiać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
  • image-1312gc5 2. Śliwki pozbawić pestek i podgrzewać w garnku na małym ogniu często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem, wsypać cukier i cynamon. Gotować, aż cukier się rozpuści i śliwki zgęstnieją. Odstawić do wystudzenia.
  • image-287o4om 3. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni. Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść krótko jeszcze raz. Rozwałkować na prostokąt 30x50. Posmarować ciasto śliwkami i posypać orzechami. Zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić ciasto na około 16 części. Tortownicę 25cm z kominem natłuścić i oprószyć mąką.
  • image-1x0k6dh 4. Układać ślimaczki z ciasta zakładając jeden na drugi. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować