Drożdżowy z agrestem i rodzynkami

4.5 (167 ocen)

  • 6 godz.

Domowe ciasto drożdżowe , robiła jej moja babcia, mama , robię ja. Jeszcze ciepłe znika z blaszki.

  • 6 godz.

Składniki:

  • 500 gram mąki wrocławskiej
    5 żółtek
    5 dkg drożdży
    szczypta soli
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 łyżka smalcu
    1/3 kostki masła


    kruszonka:

    3 łyżki masła
    6 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    500 gram agrestu
    5 łyżek rodzynek
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżowy z agrestem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrośnięte 1. Do miski wkruszam drożdże, dosypuje mąkę 2 łyżki, dodaje jedną łyżeczkę cukru, i 3 łyżki mleka letniego. Zaczyn ma mieć konsystencję śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Do dużej miski przesiewam resztę maki, dodaję ubite żółtka z cukrem, resztę mleka, dodaję zaczyn, sól. Całość wyrabiam mikserem, lub ręką. Na końcu dodaję stopiony letni smalec i masło, oraz rodzynki. Dalej wyrabiam.
    Odstawiam, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.
  • ciasto na blaszcze 2. Blaszkę smaruję tłuszczem, wykładam wyrośnięte ciasto.Układam obrany i umyty agrest.
  • agrest dodany do ciasta 3. Następnie robię kruszonkę. Do miski, wsypuje przesianą mąkę, dodaję tłuszcz, kroję nożem i wyrabiam. Na końcu dodaję cukier waniliowy i zwykły. Cukier wyrabiać jak najmniej ręką. Kruszonkę układam na cieście. Placek odstawiam do wyrośnięcia ponownie na około 30 minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut około 185 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować