Drożdżowy z agrestem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wkruszam drożdże, dosypuje mąkę 2 łyżki, dodaje jedną łyżeczkę cukru, i 3 łyżki mleka letniego. Zaczyn ma mieć konsystencję śmietany.Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut. Do dużej miski przesiewam resztę maki, dodaję ubite żółtka z cukrem, resztę mleka, dodaję zaczyn, sól. Całość wyrabiam mikserem, lub ręką. Na końcu dodaję stopiony letni smalec i masło, oraz rodzynki. Dalej wyrabiam.
Odstawiam, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia.
2. Blaszkę smaruję tłuszczem, wykładam wyrośnięte ciasto.Układam obrany i umyty agrest.
3.Następnie robię kruszonkę. Do miski, wsypuje przesianą mąkę, dodaję tłuszcz, kroję nożem i wyrabiam. Na końcu dodaję cukier waniliowy i zwykły. Cukier wyrabiać jak najmniej ręką. Kruszonkę układam na cieście. Placek odstawiam do wyrośnięcia ponownie na około 30 minut. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na 30 minut około 185 stopni.
Komentarze