Drożdżowy zawijaniec

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zawsze o tej porze roku chodzę na grzybobranie. Uwielbiam grzyby i robię z nich różne potrawy, między innymi to pikantne ciasto.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● szklanka mleka
    ● 2 dag drożdży
    ● 10 dag masła
    ● 2 żółtka
    ● łyżeczka cukru
    ● 1/2 kg świeżych grzybów
    ● cebula
    ● 1 jajko
    ● 3 łyżki oleju
    ● 1 pęczek natki pietruszki
    ● tłuszcz do formy
    ● sól
    ● pieprz

Drożdżowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozrabiamy z ciepłym
    mlekiem, cukrem i odstawiamy
    w ciepłe miejsce na 10 minut.Następnie wlewamy do mąki,
    dodajemy żółtka, łyżeczkę soli
    i mieszamy. Wyrabiamy jednolite,
    elastyczne ciasto, stopniowo
    dodając masło. Odstawiamy na
    30 minut.
  • 2. Cebulę obieramy i siekamy.
    Na patelni rozgrzewamy olej,
    wrzucamy cebulę i lekko podsmażamy.
    Dodajemy drobno
    pokrojone grzyby, doprawiamy
    do smaku solą i pieprzem. Smażymy,
    aż odparuje płyn.
  • Drożdżowy zawijaniec 3. Ciasto rozwałkowujemy na
    prostokąt. Nakładamy zimny
    farsz i posiekaną natkę. Zwijamy.
    Układamy w natłuszczonej formie
    i zostawiamy na 10 minut.
    Smarujemy rozmąconym jajkiem
    i pieczemy 40 minut w 180 °C.

Porady

● Farsz możemy przygotować z suszonych grzybów, pieczarek lub z kapusty z grzybami. ● Jeśli farsz jest zbyt rzadki, możemy do niego dodać jajko lub trochę tartej bułki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_09-2009

Komentarze

Podobne przepisy