Drobiowa kiełbasa parzona z aromatycznymi przyprawami

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Wyjątkowa w smaku i bardzo delikatna biała kiełbaska drobiowa, robiona na parze z pysznymi przyprawami:)Idealna do Wielkanocnego białego barszczu. Można pokroić w plasterki i użyć do kanapek zamiast wędliny. Przepis z polecenia, dodałam kilka swoich przypraw-stwierdzam na stałe zagości na moim stole

  • 60 min

Składniki:

  • Składnika na 6-8 kielbasek:

    - 40 dkg fileta kurczaka
    - 40 dkg mięsa gulaszowego z indyka
    - 1 łyżeczka żelatyny namoczona w 100 ml letniej wody
    - łyżka stołowa soli (użyłam himalajskiej różowej)
    - pół łyżeczki pieprzu mielonego
    - 3 kulki ziela angielskiego
    - 4 kulki owoców jałowca
    - 2 kopiaste łyżki majeranku
    - łyzeczka ziarenek kolendry
    - łyżeczka lubczyku suszonego
    - 3 średnie ząbki czosnku

    Dodatkowo:

    - folia spożywcza lub jelita
    - garnek do gotowania na parze
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Drobiowa kiełbasa parzona z aromatycznymi przyprawami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zmielić. Ziele angielskie, ziarna kolendry oraz owoce jałowca (kulki) rozgnieść na pyłek za pomocą tłuczka lub utrzeć w moździerzu, jałowiec jest nieco wilgotny więc można go dodatkowo posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Do zmielonego mięsa, dodać zmielone ziele z jałowcem i kolendrom, pozostałe przyprawy oraz rozgnieciony czosnek. Wlać napęczniałą żelatynę i starannie wyrobić tak by wszystkie przyprawy dokładnie wymieszały się z mięsem.
    Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.20 min, następnie włożyć do lodówki na dobę by składniki się przegryzły (u mnie 16 godzin i w zupełności wystarczyło). Po tym czasie formować kiełbaski 6 większych lub 8 mniejszych, układać na talerzu.
    Przygotować odpowiednią ilość kawałków folii spożywczej (po ok. 35-40 cm), układać na każdym kawałku folii kiełbaskę przeturlać ją dokładnie by nabrała gładszego kształtu następnie starannie zwinąć, chwycić za dwa końce folii i turlając po stole formować pakunek (jak cukierka) by końcówki folii się zwijały - wcisnąć je w mięso. Teraz nasz pakunek będzie bardziej zwarty. Lub użyć jelit jako tradycyjny sposób robienia kiełbasy.
    Przygotować garnek do gotowania na parze, ja użyłam zwykłego garnka i specjalnej wkładki do gotowania parowego. Gdy woda będzie wrzeć, poukładać kiełbaski, przykryć i "parować" na małym ogniu 30-35 minut.
    Gotowe wyłożyć, od razu rozwinąć by pozbyć się nadmiaru wody wytworzonej podczas gotowania. Podawać na ciepło lub ochłodzić i kroić na kanapki. Można powkładać do woreczka i zamrozić :) SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować