Proste i bardzo efektowne danie na każdą okazję, szczególnie te uroczyste;) U mnie sprawdziło się wiele razy i zawsze robiło duże wrażenie na gościach. Cygara gwarantują wspaniałe doznania zarówno estetyczne jak i smakowe;)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- filety z kurczaka: 2 sztuki
- pieczarki małe: 8 sztuk
- cebulki małe: 8 sztuk
- salami plasterki: 8 sztuk
- ANANAS Z PUSZKI plastry: 4 sztuki
- jaja: 2 sztuki
- bułka tarta: 1 szklanka
- sól, pieprz: 1 szczypta
Drobiowe cygara z kolorowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet podzielić na połówki i rozbić na cienkie duże kotlety. Opruszyć je solą i pieprzem. Pieczarki ugotować w osolonej wodzie. Cebule przekroić na połówki. Ananasy pokroić na cząstki a salami poskładać w kostkę.
2.Cebulki, pieczarki, ananas i salami układać w dowolnej kolejności na filetach i owinąć ciasno filetami. Składniki farszu można wcześniej ponabijać na patyki do szaszłyków, wtedy łatwiej zwinąć cygaro. Pospinać końce wykałaczkami i opanierować cygara w osolonym, rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
3.Przed podaniem przekroić wzdłuż - wtedy najlepiej się prezentują.
Komentarze