Lubię połączenia mięsa z miodem. Takie racuszki można podać same jako ciepła przekąska, lub jak ja z frytkami, wtedy powstanie świetny obiad.
Składniki:
racuszki:
2 duże piersi z kurczaka
2 łyżki sezamu
jajko
szklanka mleka i mąki
łyżeczka sody
2 łyżki miodu, sól, pieprz, bazylia, oregano
surówka:
2 zielone papryki
mała cukinia
pół cebuli
3 łyżki musztardy i miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
czosnek granulowany
szklanka wody
dodatkowo :
pół kilo frytek karbowanych
olej do smażenia
Drobiowe racuszki z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Frytki smażymy, odsączamy tłuszcz na papierowym ręczniku.
Warzywa dokładnie myjemy, nie obieramy (poza cebulą).
Cukinię tniemy w cieniutkie plasterki, przekładamy do wysokiej patelni lub rondelka. Cebulę szatkujemy dosypujemy.
2.Paprykę tniemy na cieniutkie paseczki, mieszamy z resztą. Zalewamy wodą, dusimy aż lekko odparuje.
3.W małej miseczce łączymy, musztardę, miód, czosnek i oliwę. Polewamy warzywa.
4.Kurczaka nacieramy przyprawami połączonymi z miodem i kroimy w dosyć grube kawałki.
Łączymy mąkę,sezam, jajko, mleko, sodę, miksujemy na gładkie i gęste ciasto. Przekładamy kurczaka, dokładnie mieszamy aby ciasto połączyło się z kurczakiem. Smażymy jak racuszki na zloty kolor.
Komentarze