Bazylia przyspiesza trawienie, dobrze komponuje się z pomidorami.Pysznie smakuje z piersią kurczaka.Gotowana na parze każdemu posmakuje , dzieciom na pewno też.
25 min
Składniki:
Na 3 rolady
1/2 kg piersi drobiowych
8 gr listków suszonej bazylii ( świeżej pewnie więcej)
1-2 ząbki czosnku
115 gr suszonych pomidorów
odrobina soli
15 ml oliwy
15 gr pestek słonecznika
suszony estragon ( tu może być kupny z torebki)
Drobiowe roladki z bazylią i suszonymi pomidorami ( na parze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Listki bazylii lekko rozgniatamy w dłoniach i wkładamy do miski.
Świerzą przecinamy na pół.
Pomidorki też kroimy na połówki, łatwiej jest je potem zblendować.
Do miski dajemy pomidory wraz o odrobiną oleju z nich ,posiekanym czosnkiem , solą i oliwą
2.Wszystko blendujemy , ja dolewam odrobinę wody ( nie lubię zbyt tłusto).
Piersi obrabiamy , przekrawamy i rozbijamy lekko tłuczkiem
Masę przekładamy na mięso , posypujemy pestkami słonecznika i zwijamy roladki.
3.Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz).
Możemy przygotować je nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Jeśli robimy na teraz roladki posypujemy od razu estragonem.
4.Roladki gotujemy na parze razem z ziemniaczkami obsypanymi majerankiem
około 25-30 minut.
5.Przy okazji powstaje w zawiniątku pyszny sos.
Ja wlewam taki, ale można go zagęstnić śmietaną lub mąką.
Smacznego.
Komentarze