Drobiowe roladki z bazylią i suszonymi pomidorami ( na parze)

4.5 (193 ocen)

  • 25 min

Bazylia przyspiesza trawienie, dobrze komponuje się z pomidorami.Pysznie smakuje z piersią kurczaka.Gotowana na parze każdemu posmakuje , dzieciom na pewno też.

  • 25 min

Składniki:

  • Na 3 rolady
    1/2 kg piersi drobiowych
    8 gr listków suszonej bazylii ( świeżej pewnie więcej)
    1-2 ząbki czosnku
    115 gr suszonych pomidorów
    odrobina soli
    15 ml oliwy
    15 gr pestek słonecznika
    suszony estragon ( tu może być kupny z torebki)

Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pesto

Drobiowe roladki z bazylią i suszonymi pomidorami ( na parze) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-02g7bmq 1. Listki bazylii lekko rozgniatamy w dłoniach i wkładamy do miski.
    Świerzą przecinamy na pół.
    Pomidorki też kroimy na połówki, łatwiej jest je potem zblendować.
    Do miski dajemy pomidory wraz o odrobiną oleju z nich ,posiekanym czosnkiem , solą i oliwą
  • image-1ptob78 2. Wszystko blendujemy , ja dolewam odrobinę wody ( nie lubię zbyt tłusto).
    Piersi obrabiamy , przekrawamy i rozbijamy lekko tłuczkiem
    Masę przekładamy na mięso , posypujemy pestkami słonecznika i zwijamy roladki.
  • image-280xlll 3. Każdą porcję zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz).
    Możemy przygotować je nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
    Jeśli robimy na teraz roladki posypujemy od razu estragonem.
  • image-21csfvc 4. Roladki gotujemy na parze razem z ziemniaczkami obsypanymi majerankiem
    około 25-30 minut.
  • 5. Przy okazji powstaje w zawiniątku pyszny sos.
    Ja wlewam taki, ale można go zagęstnić śmietaną lub mąką.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować