Drobiowe roladki z zielonym pesto

4.5 (172 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Roladki z kurczaka robi się na przeróżne sposoby.Moje są soczyste,aromatyczne i mają w sobie ziołową niespodziankę.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - podwójna pierś z kurczaka: 1 sztuka
    - olej rzepakowy: 100 mililitrów
    - sól: 4 szczypty
    - zioła do drobiu: 4 szczypty

    - bazylia świeża: 1 pęczek
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa z oliwek extra vergine: 4 łyżki

    - ser pleśniowy (gorgonzola lub inny ulubiony): 4 łyżeczki
    - lubczyk lub natka pietruszki-listki: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Drobiowe roladki z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka pociąć w taki sposób,aby powstały 4 filety.Posypać solą,ziołami do drobiu,włożyć do miski,zalać olejem,wstawić do lodówki na 70 minut.
  • 2. Pęczek bazylii umyć,włożyć do blendera wraz z czosnkiem, zmiksować.Dodać oliwę i ponownie zmiksować.Powstałe pesto włożyć do lodówki.
  • filety z zielonym pesto 3. Filety z kurczaka rozbić.Na każdy filet nałożyć łyżkę pesto,łyżeczkę lub więcej(według upodobań) sera pleśniowego, zwijać w roladkę i spiąć metalowymi szpilkami do zrazów.Smażyć 5 minut na oleju (można użyć tego, w którym marynowały się piersi kurczaka). Podlać lekko wodą,posypać pietruszką,lubczykiem lub świeżą kolendrą,dusić pod przykryciem 25 minut.Podawać z ziemniakami, smażonymi pieczarkami lub ulubionymi warzywami,np.brokułami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Ser pleśniowy Bazylia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza Wesele Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować