Drobiowe roladki z zielonym pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka pociąć w taki sposób,aby powstały 4 filety.Posypać solą,ziołami do drobiu,włożyć do miski,zalać olejem,wstawić do lodówki na 70 minut.
2.Pęczek bazylii umyć,włożyć do blendera wraz z czosnkiem, zmiksować.Dodać oliwę i ponownie zmiksować.Powstałe pesto włożyć do lodówki.
3.Filety z kurczaka rozbić.Na każdy filet nałożyć łyżkę pesto,łyżeczkę lub więcej(według upodobań) sera pleśniowego, zwijać w roladkę i spiąć metalowymi szpilkami do zrazów.Smażyć 5 minut na oleju (można użyć tego, w którym marynowały się piersi kurczaka). Podlać lekko wodą,posypać pietruszką,lubczykiem lub świeżą kolendrą,dusić pod przykryciem 25 minut.Podawać z ziemniakami, smażonymi pieczarkami lub ulubionymi warzywami,np.brokułami.
Komentarze