Drobiowo indyczy pasztet z watróbka i warzywami przyprawiony ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć, obrac .
Watróbke oczyscic z błon.
Żółtka oddzielić od białek
---------------------------------------------------
Do garnka wrzucić opłukane udka, mięso indycze i obrane warzywa. Posolić,dodać pieprz,ziele i liść laurowy. Gotować na małym ogniu do miękkości.Nastepnie gdy przestygnie, obrać mięso ze wszystkich kości
Cebule pokroić w kostkę i usmażyć wraz z wątróbką drobiową .
Mięso , warzywa oraz usmazona wątróbkę zmielić w maszynce.
Do masy dodac namoczoną w bulionie w którym gotowało się mięso czerstwą bułkę oraz żółtka , przyprawy i zioła do smaku.
Białka ubić na sztywną pianę dodać do masy i delikatnie wszystko wymieszać
Mase przełożyć do wyłożonej papierem średniej wielkości foremki . Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 70-80 minut .
Wyjąc z formy gdy ostygnie, przed podaniem mozna udekorowac świeża natką, -smacznego
Komentarze