Drobiowy gulasz z udźca kurczaka

4.51 (190 ocen)

Jest to moja delikatniejsza wersja znanego wszystkim strogonowa.

Składniki:

  • ok. 0,8 dag mięsa z udźca kurczaka (oczywiście bez skóry),
    1 cebula,
    1 ząbek czosnku,
    ok. 30 dag pieczarek,
    1 czerwona papryka,
    ok. 0,8 litra bulionu drobiowego ( ja dałam rosół z wcześniejszego obiadu),
    1 łyżka koncentratu pomidorowego,
    1 łyżka musztardy ( ja dałam Kamis sarepską ostrą)
    2-3 ogórki konserwowe,
    1 liść laurowy, 1 ziele angielskie,
    1 łyżka mąki,
    1 łyżka masła,
    1 łyżka śmietany ( u mnie 30 %)
    olej,
    sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku,
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Drobiowy gulasz z udźca kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, następnie podsmażamy i dusimy około 15 min aż będzie miękkie.
    Cebule, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki.
    Cebulę podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy pieczarki i ( ¾)papryki i chwilę dusimy (ok 5 min).
    Mięso mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, papryką i cebulą. Wlewamy bulion i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat. Doprawiamy mielonymi paprykami, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy około 15 min. na małym ogniu, następnie dodajemy ogórki i resztę papryki, musztardę i jeszcze gotujemy ok 10 min. Zagęszczamy mąką i śmietaną, doprawiamy do smaku, zagotujemy jeszcze raz. Danie podajemy z pieczywem, kaszą lub ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować