drobiowy pasztet z papryką bez pieczenia

4.5 (200 ocen)

  • 30 min

Domowy, drobiowy pasztet, który jest prosty, pyszny i szybki do przygotowania. Od sklepowego różni się przede wszystkim głębokim smakiem i brakiem konserwantów. Polecam!

  • 30 min

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    olej lub oliwa do smażenia
    200 g wątróbki drobiowej
    200 g piersi z kurczaka
    2 ząbki czosnku
    pół łyżeczki suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    ok. 1/2 łyżeczki soli
    70 g masła w kostce
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Drobiowy pasztet z papryką bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż zmiękną. Przekładamy do osobnego naczynia aby ostygły. Wątróbkę i pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w mniejsze kawałki i podsmażamy na tej samej patelni gdzie smażyła się papryka z cebulką. Doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem, tymiankiem i rozmarynem. Smażymy aż mięso straci surowość. Odstawiamy do przestudzenia. Podsmażoną paprykę z cebulą oraz mięso przeskładamy do blendera i miksujemy aż składniki się połączą (można również zmielić w maszynce do mielenia). Mniej więcej pod koniec dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę można skosztować i ewentualnie doprawić pod swój smak, ja czasem dosypuję troszkę pieprzu. Pasztet przekładamy do zamykanego pojemniczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Porady

Jako dodatki można dodać to na co tylko mamy ochotę - paprykę, suszone pomidory, żurawina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować