Pasztecik możecie spożytkować zaraz po przygotowaniu, lub tak jak ja zawinąć w folię tworząc taki apetyczny walec. Pasztet ładnie się kroi i smaruje. Naprawdę serdecznie zapraszam:) 100 g to 186 kcal.
Składniki:
180 g gotowanego mięsa drobiowego
5 suszonych pomidorów
½ szklanki rosołu
15 g orzechów włoskich łuskanych
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka suszonej bazylii
Drobiowy pasztecik z suszonymi pomidorami i orzechami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory zalać gorącym rosołem i odłożyć na około godzinę.
2.Do blendera przełożyć mięso z kurczaka ( u mnie obrane mięso ze skrzydełek z kurczaka). Dołożyć odsączone pomidory i dokładnie zbldendować. W razie konieczności ( gdy masa zbyt trudno się miksowała) dodać 3-4 łyżki rosołu w którym moczyły się pomidory i ponownie zmiksować.
3. Doprawić do smaku solą,pieprzem i bazylią. Wymieszać. Orzechy drobno posiekać. Dodać do masy mięsnej i po raz ostatni wymieszać.
4.Na blat wyłożyć spory płat folii spożywczej. Wyłożyć masę mięsną i zawinąć ją w ściśle ( razem z folią) tworząc wałeczek.
5.Następnie trzymając za oba końce folii, mocno kilkakrotnie poturlać wałek po blacie, aby folia mocno się zacisnęła i zostało wyparte powietrze. Włożyć do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze