Drobiowe pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę do lodówki.
2.Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odgotowujemy ok. 10 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju, dodajemy ugotowane pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Keczup łączymy z przecierem pomidorowym.
3.Mięso wyjmujemy z lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki rozbitego mięsa.
4.Na samym początku smarujemy je sosem z keczupu i przecieru pomidorowego, układamy na tym podsmażone pieczarki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.
5.Po tym czasie wyjmujemy mięso i obsypujemy je obficie żółtym, starym serem.
6.Zapiekamy je jeszcze ok. 5 minut, do momentu aż ser się rozpuści. Możemy podawać z frytkami.
Komentarze