Drobiowe pizzerinki

4.97 (156 ocen)

  • 50 min

są wyśmienite:)

  • 50 min

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka
    250 g pieczarek
    2 cebule
    150 g sera żółtego
    4 łyżki keczupu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka oleju
    przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.97 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pizzerinki

Drobiowe pizzerinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odkładamy na chwilę do lodówki.
  • drobiowe pizzerinki 2. Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odgotowujemy ok. 10 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju, dodajemy ugotowane pieczarki i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Keczup łączymy z przecierem pomidorowym.
  • drobiowe pizzerinki 3. Mięso wyjmujemy z lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy kawałki rozbitego mięsa.
  • drobiowe pizzerinki 4. Na samym początku smarujemy je sosem z keczupu i przecieru pomidorowego, układamy na tym podsmażone pieczarki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 20 minut.
  • drobiowe pizzerinki 5. Po tym czasie wyjmujemy mięso i obsypujemy je obficie żółtym, starym serem.
  • drobiowe pizzerinki 6. Zapiekamy je jeszcze ok. 5 minut, do momentu aż ser się rozpuści. Możemy podawać z frytkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować