Dwa torty ''basia'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać mąkę z proszkiem, do jajek i mieszać już łopatką. Na koniec wmieszać sok z cytryny. c ok. 25 Wylać do tortownicy 30 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C. Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.
2.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i dalej ubijać.Przesiewać mąkę z proszkiem i już mieszać łopatką.Na koniec dosypać orzechy i lekko je wmieszać.Jak ktoś lubi może dodać szczyptę imbiru i cynamonu. Wylać do tortownicy 30 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.
3.Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Potem przesiewać resztę suchych do jajek i mieszać już łopatką. Wylać do tortownicy 30 cm. wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok. 20-25 min. w 175 *C.Po przestygnięciu przekroić na dwa krążki.
4.Do dwóch tortownic,włożyć po krążku cytrynowym. Nasączyć dżemem zmieszanym z gorącą wodą. Potem następne też krążki podczas przekładania.
5.Czekoladę rozpuścić nad parą z 30 ml. śmietanką.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i wmieszać do gorącej czekolady. Ostudzić do letniego, czasem mieszając. Resztę śmietanki ubić z pudrem i Śnieżką. Dalej ubijać, dodając po kopiastej łyżce jogurtu. Na koniec wlewać płynną czekoladę z żelatyną i krótko zmiksować.Podzielić na dwie części i wyłożyć na dwa krążki cytrynowe. Przykryć krążkami orzechowymi.
6.Krem jasny zrobić tak samo jak ciemny.Wyłożyć j.w.
Przykryć krążkami piernikowymi.
7.Wymieszać kakao z cukrem, potem wodą.Wstawić na parę i dodać pokrojoną margarynę w kawałki. Dodać czekoladę w kostkach.Mieszać do rozpuszczenia, dodać suchą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia, czasem mieszając. Dodać łyżkami śmietanę i wymieszać. Polać dwa torty. Smarować pędzelkiem albo łopatką. Resztą zastygającej polewy, poleć torty w esy-floresy.Schłodzić.
8.Na rozetki, zmiksować serek z pudrem i nutellą. Potem zmiksować ze Śnieżką. Włożyć do woreczka cukierniczego z ozdobną końcówka i zrobic rozetki w/g własnego upodobania.
9.Można posypać też mielonymi orzechami. Całość schłodzić.
Komentarze