Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne

4.49 (150 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na te ciasteczka pochodzi od mojej cioci jadłam je w dzieciństwie, dzięki dekoracji z lukru królewskiego nabierają nowego wymiaru, są przepyszne!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na 4 blachy ciastek:

    400 g mąki tortowej
    100 g cukru kryształu
    1 duże żółtko
    3 łyżki gęstej śmietany
    1 łyżka kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g margaryny
    16 g cukru z wanilią (op.)
    lukier królewski do dekoracji
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Dwu smakowe kakaowe i waniliowe ciasteczka świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:

    Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem i solą.
    Dodajemy posiekaną zimną margarynę, żółtko i śmietanę, wyrabiamy ciasto.
    Dzielimy je na pół i do jednej części dodajemy kakao, ponownie wyrabiamy aż do połączenia.

  • 2. Pieczemy je na papierze w temp. 180 stopni, do 10 minut.
    Studzimy na kratce.Dekorujemy .
  • 3. Oba ciasta foliujemy i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 2 godziny, najlepiej jednak aby spędziły tam noc.
    Wałkujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy ulubione kształty. Najlepiej z obu kolorów inne.

Porady

Lukier możemy przygotować ucierając białko z 250 g cukru, łyżką octu winnego i odrobiną olejku rumowego. Masę ucieramy na niskich obrotach miksera przez 4-5 minut, lub ręcznie przez 7-8.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować