Niebanalne połączenie drobnego makaronu z warstwą buraczków z ogórkiem cebulą i selerem naciowym, całość tworzy zgrany duet, sposób podania zachęca do konsumpcji
25 min
Składniki:
20 dag drobnego makaronu u mnie gwiazdki
3 średnie buraki
1 cebula
3 ogórki kiszone
łodyga selera naciowego
2 płaskie łyżki majonezu
sól morska do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Dwuwarstwowa sałatka z buraczkiem i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, odstawiamy na kilka minut po czym mieszamy z łyżką majonezu.
2.Buraczki gotujemy, obieramy ze skórki, zimne trzemy na tarce jarzynowej, ogórka i cebulkę drobno siekamy, łączymy z buraczkami, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy majonez , mieszamy.
3.W okrągłych obręczach do przystawek układamy warstwowo sałatkę –na dnie warstwa z buraczków na wierzchu makaronu, posypujemy pokrojonym drobno selerem naciowym, chłodzimy w lodówce, przed podaniem obręcze ściągamy i podajemy.
Komentarze