Dwukolorowa zupa krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy biały krem ze szparagów:
Szparagi obieramy, usuwamy około 1,0-1,5 cm zdrewniałych końcówek, a resztę szparagów kroimy w 1 cm kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną cebulę i szparagi. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, wlewamy wywar z kurczaka, wrzucamy przeciętą wzdłuż na pół trawę cytrynową i gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną.
Wyciągamy trawę cytrynową, wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie wszystkie składniki.
Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
2.Przygotowujemy krem z zielonych szparagów:
Szparagi dokładnie płuczemy. Usuwamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki na wysokości około 3-4 cm i pozostawiamy je do dekoracji, pozostałe łodyżki kroimy w 1 cm kawałki.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Przesmażamy wraz z kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle klarowanym.
Wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy dokładnie blenderem, dodajemy schłodzone masło. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
3.Przygotowujemy serduszka z ciasta francuskiego:
Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Połowę posypujemy białym sezamem, a resztę ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Foremkami do ciastek wycinamy nieduże serduszka.
Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4.Dekoracja:
Główki szparagów przesmażamy na pozostałej łyżce rozpuszczonego masła klarowanego.
Na środku talerza kładziemy mały pierścień do przystawek. Wlewamy do środka zielony krem ze szparagów. Wokół pierścienia wlewamy krem z białych szparagów i delikatnie wyciągamy pierścień.
Przybieramy serduszkami z ciasta francuskiego i główkami zielonych szparagów.
Komentarze