Dwukolorowy drożdżowiec z rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Kolorowe, wilgotne i puszyste ciasto do porannej kawy. Ciasto dla smakoszy ciast drożdżowych. W mojej rodzinie to jedno z ulubionych ciast, bez kremu. Do ciasta można dodać dowolną marmoladę.

  • 40 min

Składniki:

  • Forma: 42x14 cm
    Składniki:
    3 szklanki mąki tortowej wrocławskiej+1 łyżeczka
    1 łyżeczka kakao
    4 żółtka
    5 dag świeżych drożdży
    6 dag masła
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    Kilka kropli olejku waniliowego
    10 dag rodzynek sułtanek
    1 małe opakowanie marmolady o smaku różanym
    Papier do pieczenia
    Składniki lukru
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowy drożdżowiec z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski wsypać 1/2 szklanki mąki, dodać rozkruszone drożdże, 2 łyżki mleka i 1 łyżeczkę cukru, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodać pozostałe składniki(olejek dodać pod koniec wyrabiania), oprócz kakao i masła. Wyrobić jednolite ciasto. Następnie dodać ciepłe stopione masło, wyrabiać tak długo, by ciasto wchłonęło całkowicie masło i nie było błyszczące. Potem ciasto podzielić na pół, do 1 połowy dodać kakao a do drugiej 1 łyżeczkę mąki. Wyrobić obie połówki do całkowitego wchłonięcia suchych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciemne ciasto przenieść na stolnicę, rozwałkować cienko na prostokąt, posmarować marmoladą, rozsypać połowę rodzynek. Ciasto jasne również rozwałkować, ułożyć na ciemnym placku, posmarować pozostałą marmoladą, rozsypać rodzynki i zwinąć ciasno oba ciasta w 1 roladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć roladę, posmarować białkiem i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec w tej temp. około 45 minut. Przed końcem pieczenia patyczkiem sprawdzić czy ciasto jest upieczone.
    Składniki na lukier utrzeć, polać wystudzone ciasto, udekorować skórką pomarańczową wierzch, wystudzić.

Porady

1.rodzynki można namoczyć w rumie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować