Dwukolorowy sernik z michałkami

0 (0 ocen)

Michałki, to jedne z moich ulubionych cukierków, więc sernik z ich udziałem musiałam wykonać:). Co do smaku, to raczej nie muszę przekonywać, że był pyszny. Był, bo chętnych na jego dokładkę nie brakowało. POLECAM!

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Michałkowy ser:
    • 1,1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 20 dag cukru pudru,
    • 7 jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 biała czekolada,
    • 1 gorzka czekolada,
    • 1 łyżka kakao,
    • 250 gram orzeszków ziemnych niesolonych,
    • 6 białych cukierków michałki,
    • 6 czekoladowych cukierków michałki
    Wykończenie:
    • 3/4 mlecznej czekolady
    • 3/4 gorzkiej czekolady,
    • Około 5 dag masła,
    • Białe i czekoladowe michałki do dekoracji (ilość według uznania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Orzeszki Cukierki

Dwukolorowy sernik z michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki przed miksowaniem 1. SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
    SER: Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i serem. Do gładkiej masy dodajemy budyń oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą serową.
  • przygotowanie cukierków i orzeszków 2. Orzechy drobno kroimy lub rozkruszamy w malakserze, czy blenderze. Cukierki kroimy na mniejsze części. Czekolady osobno rozpuszczamy.
  • dodanie czekolad 3. Przygotowany ser dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy ciemną czekoladę oraz kakao, a do drugiej białą czekoladę. Ser z czekoladami miksujemy.
  • dodanie orzeszków 4. Następnie do ciemnej i jasnej masy serowej dodajemy po połowie przygotowanych orzechów. Orzechy z serem łączymy za pomocą łyżki.
  • wyłożenie pierwszej częsci sernika 5. Czekoladowy ser wykładamy na kakaowy spód. „Wbijamy” w niego ciemne, pokrojone michałki.
  • wyłożenie jasnej częsci sernika 6. . Na wierzch wylewamy jasny ser. W jasnej części zatapiamy białe michałki.
    Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
    Po wyjęciu dokładnie go studzimy, po czym ścinamy delikatnie zrumieniony wierzch i wykańczamy.
    WYKOŃCZENIE: Czekolady łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane rozpuszczamy z masłem. Płynną czekoladę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na czekoladę wykładamy kawałki pokrojonych michałków. Całość odstawiamy, by czekolada zastygła. Gotowe:).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzeszki ziemne Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować