Michałki, to jedne z moich ulubionych cukierków, więc sernik z ich udziałem musiałam wykonać:). Co do smaku, to raczej nie muszę przekonywać, że był pyszny. Był, bo chętnych na jego dokładkę nie brakowało. POLECAM!
Składniki:
Tortownica 24 cm
Kakaowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
Michałkowy ser:
• 1,1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 20 dag cukru pudru,
• 7 jajek,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1 biała czekolada,
• 1 gorzka czekolada,
• 1 łyżka kakao,
• 250 gram orzeszków ziemnych niesolonych,
• 6 białych cukierków michałki,
• 6 czekoladowych cukierków michałki
Wykończenie:
• 3/4 mlecznej czekolady
• 3/4 gorzkiej czekolady,
• Około 5 dag masła,
• Białe i czekoladowe michałki do dekoracji (ilość według uznania)
Dwukolorowy sernik z michałkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD: Na stolnicę przekładamy składniki ciasta i zagniatamy je. Gotowym wykładamy spód przygotowanej tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
SER: Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, żółtkami i serem. Do gładkiej masy dodajemy budyń oraz mąkę. Całość ponownie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywno. Ubite łączymy z masą serową.
2.Orzechy drobno kroimy lub rozkruszamy w malakserze, czy blenderze. Cukierki kroimy na mniejsze części. Czekolady osobno rozpuszczamy.
3.Przygotowany ser dzielimy na 2 części. Do pierwszej części dodajemy ciemną czekoladę oraz kakao, a do drugiej białą czekoladę. Ser z czekoladami miksujemy.
4.Następnie do ciemnej i jasnej masy serowej dodajemy po połowie przygotowanych orzechów. Orzechy z serem łączymy za pomocą łyżki.
5.Czekoladowy ser wykładamy na kakaowy spód. „Wbijamy” w niego ciemne, pokrojone michałki.
6.. Na wierzch wylewamy jasny ser. W jasnej części zatapiamy białe michałki.
Tak przygotowany sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Po wyjęciu dokładnie go studzimy, po czym ścinamy delikatnie zrumieniony wierzch i wykańczamy.
WYKOŃCZENIE: Czekolady łamiemy na mniejsze części. Tak przygotowane rozpuszczamy z masłem. Płynną czekoladę wylewamy na sernik, równomiernie ją rozprowadzając. Na czekoladę wykładamy kawałki pokrojonych michałków. Całość odstawiamy, by czekolada zastygła. Gotowe:).
Komentarze