Dwukolorowy skubaniec z wiśniami

4.9 (184 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Dwukolorowe, kruche ciasto ze słodką kisielową pianką, przełamane kwaskowatymi wiśniami - smakuje obłędnie, a na stole prezentuje się rewelacyjnie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 jajek
    3 szklanki mąki
    200g margaryny
    1 1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    1 kisiel o smaku wiśniowym
    500g wydrylowanych wiśni
Wystaw ocenę:

4.9 (184 ocen)

Dwukolorowy skubaniec z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z przesianą mąką. Żółtka oddzielić od białek i wraz z 1/2 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia dodać do masy. Zagnieść gładkie ciasto . Powstałe ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie kawałki ciasta włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Jedną ciemną i jedną jasną część ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie zlepić ze sobą, tworząc jedynie marmurkowy wzorek. Następnie odrywać kawałki masy i układać na spodzie formy. Delikatnie docisnąć.
  • 2. Wiśnie odcisnąć z nadmiaru soku i obtoczyć w odrobinie mąki. Ułożyć na cieście.
  • 3. Ze wszystkich białek ubić sztywną pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piankę wyłożyć na owoce w tortownicy.
  • 4. Na pianę poskubać 3 część ciasta ( jasnego). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni ok. 40-45 minut.

Porady

Ciasto świetnie smakuje też z innymi owocami, np. kwaśnymi jabłkami, porzeczkami lub agrestem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kisiel Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować