Możesz tę potrawę wzbogacić o konfiturę z borówki, która jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Potrawa jest sycąca, zamiast ziemniaków do mięsa podajemy warzywną zapiekankę.
Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zapiekanka: Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Naczynie żaroodporne 20x20cm wysmaruj cienko masłem i ułóż w nim różyczki kalafiora.
2.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i przygotuj jasną zasmażkę. Wlewaj stopniowo mleko i mieszaj, aby nie było grudek.
3.Sos zgęstnieje. Gotuj sos 2 minuty. Zdejmij go z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gorącego sosu dodaj 2 żółtka i szybko wymieszaj (uważaj, aby się nie zważyły). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z sosem.
4. Powstałym sosem zalej kalafiora. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekankę piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
5.Klopsiki: Bułkę zalej letnią wodą, odstaw ją, aby zmiękła. Następnie ją odciśnij. Do miski włóż mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną ½ cebuli, 1 jajko, musztardę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpeciki.
6.Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki na złoty kolor z każdej strony.
Pozostałą cebulę pokrój na krążki i obsmaż na rumiano.
Na talerze wykładaj porcję zapiekanki, kilka klopsików i podsmażoną cebulę.
Życzę smacznego!
Komentarze