Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora

0 (0 ocen)

Możesz tę potrawę wzbogacić o konfiturę z borówki, która jest bardzo popularna w krajach skandynawskich. Potrawa jest sycąca, zamiast ziemniaków do mięsa podajemy warzywną zapiekankę.

Składniki:

  • • Zapiekanka:
    • 2 łyżki masła,
    • 2 łyżki mąki,
    • 2 szklanki mleka,
    • 1 kalafior,
    • 2 jajka,
    • 150g żółtego sera,
    • Klopsiki:
    • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
    • 1 czerstwa bułka,
    • 1 jajko,
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
    • 1 łyżeczka musztardy,
    • 2 cebule,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Gałka muszkatołowa,
    • Olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora 1. Zapiekanka: Kalafiora umyj i podziel na różyczki. Naczynie żaroodporne 20x20cm wysmaruj cienko masłem i ułóż w nim różyczki kalafiora.
  • Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora 2.
    Na patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i przygotuj jasną zasmażkę. Wlewaj stopniowo mleko i mieszaj, aby nie było grudek.
  • Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora 3. Sos zgęstnieje. Gotuj sos 2 minuty. Zdejmij go z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do gorącego sosu dodaj 2 żółtka i szybko wymieszaj (uważaj, aby się nie zważyły). Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj z sosem.
  • Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora 4. Powstałym sosem zalej kalafiora. Wierzch posyp startym żółtym serem. Zapiekankę piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora 5. Klopsiki: Bułkę zalej letnią wodą, odstaw ją, aby zmiękła. Następnie ją odciśnij. Do miski włóż mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną ½ cebuli, 1 jajko, musztardę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie. Wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpeciki.
  • Duńskie klopsiki z zapiekanką z kalafiora 6. Na patelni rozgrzej olej. Smaż klopsiki na złoty kolor z każdej strony.
    Pozostałą cebulę pokrój na krążki i obsmaż na rumiano.
    Na talerze wykładaj porcję zapiekanki, kilka klopsików i podsmażoną cebulę.
    Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować